BEMÆRK AT DETTE WEBSITE LUKKER 14. JUNI 2023
EKF er pr. 1. april 2023 fusioneret ind i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO). Dette website, ekf.dk, lukker derfor snart. Vi gør opmærksom på, at indhold på siden kan være forældet og henviser i stedet til eifo.dk eller til vores kundecenter på +45 70 60 49 60.

Nyt teglværk tredobler produktionen


Petersen Tegl kan ikke følge med efterspørgslen på verdens dyreste mursten. Derfor har de investeret i et nyt teglværk, så de kan lave tre gange så mange håndstrøgne sten.

Verdens dyreste mursten

De aflange, chokoladegrå mursten er samlet på en palle og er klar til at blive sendt af sted. Normalt sejler man dem med et containerskib over Atlanten, men den amerikanske kunde betaler gerne 160.000 kroner for at få dem fløjet til Long Island, hvor han skal bygge et fritidshus på 1.200 kvm. Han har ventet 28 uger på sine specialproducerede mursten, så nu er han villig til at betale prisen for at få dem med det samme.

Petersen Tegl producerer verdens dyreste mursten, men kan ikke følge med efterspørgslen. Siden 1791 har Petersen Tegl gravet ler op og formet mursten i Broager i Sønderjylland. Med en ostehøvl og en træform former de stenene i præcis den form og farve, som kunden efterspørger. Med en stykpris på 40 kroner er den såkaldte Kolumba-sten verdens dyreste. Til sammenligning koster en standardsten tre-fire kroner.

Vi sætter prisen op, hvis der er nogen, der producerer en sten, der koster lige så meget som vores

Stenen er eftertragtet blandt stjernearkitekter over hele verden, og i dag står der bygninger i Sydkorea, Canada, Kasakhstan og 37 andre lande med den håndlavede sten. Petersen Tegl producerer to millioner af murstenen om året og arbejder i døgndrift på alle linjer. Alligevel kan virksomheden ikke producere nok til at følge med efterspørgslen.

"Vi kunne sælge mange flere," fortæller Christian Petersen, der er indehaver og syvende generation hos Petersen Tegl. "Og vi sætter prisen op, hvis der er nogen, der producerer en sten, der koster lige så meget som vores."

Derfor har virksomheden købt et nedlagt teglværk, som de bygger op fra bunden med helt nye produktions-linjer. Inden for to år kan de tredoble produktionen af den 4,4 kilo tunge sten, så der bliver afskibet seks millioner mursten om året. Det betyder, at virksomheden kan skære leveringstiden ned til otte uger.

Det nye teglværk kræver en investering på 75 millioner kroner. Bankerne ville gerne hjælpe, men de syntes det gik lige vel hurtigt nok for teglproducenten og ville gerne vente et par år.

Det kan vi ikke vente på, det er nu, det sker, var Christian Petersens svar til bankerne. Løsningen var derfor at få EKF til at kautionere for lånet til det nye teglværk. Dermed var alle tilfredse, og Petersen Tegl kunne købe det nedlagte teglværk og bygge produktionen op.

Produkt
Gravko

Få kredit i banken til nye maskiner og produktionsanlæg


Har din virksomhed svært ved at følge med efterspørgslen? Har du behov for at investere i nye maskiner, produktionsanlæg eller udenlandske datterselskaber for at kunne producere mere? En Kaution for anlægslån giver din bank den nødvendige sikkerhed for at sige ja.
Læs mere om Kaution for anlægslån

Se hvem vi ellers har hjulpet

Murere arbejder på stillads

Få viden og inspiration om eksport og finansiering


Abonner på stærkt indhold om eksport og finansiering, som du kan bruge til at styrke dine eksportforretninger.
Gå til sign up